TUKY

TUKY

Tuky si své nejhorší období odžily koncem dvacátého století a nemůžu tvrdit, že by i dnes měly vyhráno. Ještě i dnes je nízkotučná strava spojována se zdravým životním stylem. Vzpomeň si na všechna nízkotučná mléka, tvarohy, jogurty a sýry, které máš doma v lednici. Tuky si opravdu, ale opravdu nezaslouží takovou pověst, jaké se jim dostalo. Podobně jako bílkoviny a sacharidy, jsou i ony makroživinou, která nesmí být z naší stravy vyloučena. A myslím tím i ty opovrhované nasycené tuky.

Ale pěkně od začátku. Tuky poznáme nenasycené, které se dělí na mononenasycené a ty se nachází v tučném ovoci jako například avokádo, pak ořechy a případně i olivový olej, a dále na polynenasycené, které najdeš v mořských rybách jako je losos a makrela, pak v řepkovém oleji, semínkách, sóji atd. Už jenom z těch pár vyjmenovaných se dá usoudit, že se považují za zdravé tuky.

A co ty nasycené tuky? Ty jsou nezdravé? Ani zdaleka! Protože neškodí tvému zdraví a mylně jsou spojovány se srdečně-cévnými nemocemi a obezitou. Tlustí ale nejsme proto, že jíme nasycené tuky, ale protože jíme hodně a málo se hýbeme. Pro zdravého člověka nepředstavuje máslo, slanina a tuk v červeném mase žádné riziko. Je nutné ale zdůraznit, že to píšu v kontextu vyvážené stravy, která není složena jenom z tuků. Velice nerad bych navodil dojem, že když budeme jíst jenom slaninu, že budeme zdraví a hubení. Stejně jako u bílkovin a sacharidů je vyvážená strava základ a je to jenom jedna ze tří makroživin. (pokračování níže)

„Úspěšně hubnout bez jojo efektu se dá jednoduše – stačí, když ze své stravy nebudeš nic vynechávat.“

Muž v kuchyni


Víc si o tom můžeš přečíst v následujícím článku:

I přesto, že je žádoucí, aby většina tuků přijatých ve stravě byla nenasycených, není na místě nasycené úplně vyřadit. Právě naopak, jsou totiž také zdraví prospěšné a u muže udržují potřebnou hladinu testosteronu a zároveň zvyšují pocit sytosti. Takový rib-eye steak nebo vajíčka se slaninou ti najednou nepřijdou tak nezdravé, co? Vždyť ani nemají proč. Pokud si tedy k tomu steaku nedáš hranolky. Jak to myslím? 

Myslím to tak, že hranolky, brambůrky, smažená jídla a hotovky, které si kupuješ v obchodě a doma jenom ohříváš jsou plné transmastných kyselin tzv. trans tuků, které jsou dle mého názoru to největští zlo, které lidi do sebe cpou. A ještě k tomu dobrovolně. Trans tuky se sice v přirozené formě vyskytují také v přírodě, ale drtivá většina, kterou ve stravě přijmeš (a doufám, že s tím přestaneš) je průmyslově vyráběná tzv. hydrogenací, kterou dochází k proměně tekutých tuků (olejů) na tuhý s vyšší odolností vůči vysokým teplotám, co ho dělá velice praktickým pro potravinový průmysl, protože se dá opakovaně používat na smažení, případně i udržuje potraviny déle čerstvé.

Nechci vyznít jako despotický cynik, protože i já si totiž hranolky a brambůrky dopřeji. Ale jejich příjem omezuji na svoje YES DAYs a to ani ne na všechny. Svět se nezhroutí pokud si ty hranolky dáš i ty, ale dej si pozor, aby trans tuky netvořili většinu tuků, které jíš. Omez je na minimum tím, že budeš doma vařit z čerstvým surovin. Inspiruj se tady na mém blogu, jednoduchých a vyvážených receptů tu najdeš víc, než dost. A pak budeš moci v pohodě jíst i slaninu a vajíčka. Klidně i dohromady.

Jinak, tušil jsi, že tukem jsou obalené i tvé nervy a slouží k urychlenému přenosu neurochemických signálů? Takže pokud tvůj mozek chce tělu vyslat signál, aby něco udělalo, můžeš za to děkovat tukům, že to probíhá efektivně.

Pár řádků na závěr budu ještě věnovat jedné kategorii tuků a tou kategorii jsou omega mastní kyseliny. Omega-6 a Omega-3 jsou esenciální mastní kyseliny a esenciální v tomto případě opravdu značí, že jsou pro náš život nevyhnutné. No a naše středoevropská strava celkově obsahuje mnohem víc Omega-6 než Omega-3 mastných kyselin a je nutné do toho vnést trochu rovnováhy.

Zdrojem Omega-6 mastných kyselin jsou oleje (slunečnicový, palmový, kokosový) a potom výše zmíněné trans tuky. Na druhou stranu Omega-3 mastné kyseliny se nachází v mořských rybách, olejích (řepkový, lněný, dýňový), lněným a dýňovým semínku, mandlích a vlašském ořechu a také v tofu. 

Je víc, než žádoucí, abychom Omega-3 mastné kyseliny přijímaly v co největším množství, protože nám pomáhají obnovovat rovnováhu mezi přijatými tuky ve stravě a v neposlední řadě také pro jejich zdravotní účinky, jakou jsou například snižování krevního tlaku, udržování elasticity cév, působí protizánětlivě a pomáhají prevenci astmy, artritidy a dokonce také migrény. Prý zmírňují také menstruační bolesti, ale toto nemám jak vyzkoušet. Profituje z nich také naše oční sítnice, která je nejenom, že potřebuje k lepšímu vidění, ale zabraňují také poškození cév v oku a stejně tak v něm i zvyšují cirkulaci krve. V neposlední řadě jsou tyto tuky součástí také naší šedé kůry a můžeme díky nim předcházet i depresím. Zároveň snižují riziko rakoviny. Celkem dobré důvody jíst víc ryb a ořechů, co říkáš?

Tuky vůbec nejsou špatné. Buďte přátelé a budeš se mít v životě dobře.

ZDROJE:

Vajíčka, Mléko a mléčné výrobky, Oleje, Máslo, Rostlinný tuk, Ořechy, Semínka, Ovoce – avokádo, olivy, Ryby – losos, makrela, sleď, sardinky

CHCEŠ SE NAUČIT JÍST, CO CHCEŠ A HUBNOUT?