CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Olivový olej
Řepkový olej
Česnek + čerstvý rozmarýn
Sušené čili
JAK NA TO:
Pro oba oleje je postup víceméně stejný.
- Česnek oloupeš a nakrájíš na hrubší plátky. Necháš ohřát řepkový olej, přidáš do něj nakrájený česnek a větvičky rozmarýnu. Když se začnou péct, odložíš bokem a necháš trochu vystydnout. Nechceš, aby ti česnek zhořknul, jde jenom o to, aby pustil chuť.
- Sušené čili vložíš na suchou pánev a necháš ohřát. Až potom přiliješ řepkový olej, promícháš a opět odstavíš a necháš vystydnout.
Oba oleje naliješ do připravených nádob, kde je v poměru 1:1 zředíš s extra panenským olivovým olejem.
Pro lepší efekt ponech také česnek s větvičkami rozmarýnu.
PS: Olivový olej nezahřívej, je určený pro studenou kuchyň a ohřevem se může znehodnotit. Řepkový olej je pro změnu určen pro tepelné úpravy a má, podobně jako olivový, velmi dobrý poměr Omega-3 mastných kyselin.
Užívej!
NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:
41 kcal, tuky 5 g, bílkoviny 0 g, sacharidy 0 g, vláknina 0 g