CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Kondenzované mléko, slazené – 1 plechovka
Kondenzované mléko, neslazené – 1 plechovka
Vejce – 6 ks
Cukr krystal – cca 3 PL
Voda
Pravá vanilka
JAK NA TO:
Tento recept je velice zajímavý. Nejenom přípravou, ale i chutí a svou konzistencí. Pedro mi totiž prozradil, že některým chutná tak, že se ho nemůžou dojít a někomu překáží samotná konzistence. Pokud to můžu k něčemu přirovnat, asi bych to nejspíš přirovnal k našemu pudinku, ale i přesto je tento kubánský dezert hutnější a karamel tomu dodá zajímavou chuť. Rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Samotná příprava se ti bude zdát složitá, ale věř mi, není. 🙂
Začni tím, že si připravíš karamel, který pak použiješ k vytření nádoby pro Flan. Cukr smícháš s lžičkou vody a zvolna zahříváš. Získáš bezbarvý sirup, který ti začne pomalu hnědnout. Až bude mít kaštanovou barvu (tip pro muže: kaštanová barva = hnědá 😀 ), kastrolek s karamelem odstavíš. Pokud bude příliš hustý, přidej 1-2 lžičky vody. (pokračování níže)
„Úspěšně hubnout bez jojo efektu se dá jednoduše – stačí, když ze své stravy nebudeš nic vynechávat.“
Muž v kuchyni
Víc si o tom můžeš přečíst v následujícím článku:
pokračování:
Samotný Flan: Vejce pořádně ušlehej a přilij kondenzovaná mléka, přidej vanilku a vše spolu ušlehej. Misku nebo jinou nádobu vymaž připraveným karamelem a nalij ušlehanou směs. Přikryj alobalem a máš následující možnosti. Buď to 20 min. povaříš v papiňáku nebo použij vodní lázeň a „upeč“ to v troubě na 140-150° po dobu cca 40 min. Následně to nech vychladit a dej do lednice, nejlépe přes noc. Pokud použiješ nádobu, která má užší dno a širší okraj, půjde ti Flan lépe vyklopit.
Dobrou chuť.
TIP: fantazi se meze nekladou, na Kubě si do toho každý přidá něco podle svojí chuti. Vaječný koňak, kokos, griotku, rum, ananas, jahody.. Dá se toho vymýšlet hodně a každý recept pak bude originál 🙂
Recept: Pedro
NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:
304 kcal, tuky 17 g, bílkoviny 18 g, sacharidy 21 g, vláknina 0 g