Flan

Flan, recept, dezert, vegetarian, něco pod zub, kubánský,

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Kondenzované mléko, slazené – 1 plechovka

Kondenzované mléko, neslazené – 1 plechovka

Vejce – 6 ks

Cukr krystal – cca 3 PL

Voda

Pravá vanilka

JAK NA TO:

Tento recept je velice zajímavý. Nejenom přípravou, ale i chutí a svou konzistencí. Pedro mi totiž prozradil, že některým chutná tak, že se ho nemůžou dojít a někomu překáží samotná konzistence. Pokud to můžu k něčemu přirovnat, asi bych to nejspíš přirovnal k našemu pudinku, ale i přesto je tento kubánský dezert hutnější a karamel tomu dodá zajímavou chuť. Rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Samotná příprava se ti bude zdát složitá, ale věř mi, není. 🙂

Začni tím, že si připravíš karamel, který pak použiješ k vytření nádoby pro Flan. Cukr smícháš s lžičkou vody a zvolna zahříváš. Získáš bezbarvý sirup, který ti začne pomalu hnědnout. Až bude mít kaštanovou barvu (tip pro muže: kaštanová barva = hnědá 😀 ), kastrolek s karamelem odstavíš. Pokud bude příliš hustý, přidej 1-2 lžičky vody.

Samotný Flan: Vejce pořádně ušlehej a přilij kondenzovaná mléka, přidej vanilku a vše spolu ušlehej. Misku nebo jinou nádobu vymaž připraveným karamelem a nalij ušlehanou směs. Přikryj alobalem a máš následující možnosti. Buď to 20 min. povaříš v papiňáku nebo použij vodní lázeň a „upeč“ to v troubě na 140-150° po dobu cca 40 min. Následně to nech vychladit a dej do lednice, nejlépe přes noc. Pokud použiješ nádobu, která má užší dno a širší okraj, půjde ti Flan lépe vyklopit.

Dobrou chuť.

TIP: fantazi se meze nekladou, na Kubě si do toho každý přidá něco podle svojí chuti. Vaječný koňak, kokos, griotku, rum, ananas, jahody.. Dá se toho vymýšlet hodně a každý recept pak bude originál 🙂

Recept: Pedro

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

304 kcal, tuky 17 g, bílkoviny 18 g, sacharidy 21 g, vláknina 0 g

Úspěšně hubnout bez jojo efektu se dá jednoduše – stačí, když ze své stravy nebudeš nic vynechávat.“

Muž v kuchyni


Víc si o tom můžeš přečíst v následujícím článku:

VYZKOUŠEJ I OSTATNÍ KUBÁNSKÉ RECEPTY: