Domácí vyzrálý sýr

Domácí vyzrálý sýr

CO BUDEME POTŘEBOVAT (2 porce):

Eidam 45% – 200 g

JAK NA TO:

Jak si doma připravit fantastickou pochoutku k pivu nebo vínu? Bez toho, aby sis nemusel kupovat drahé sýry se složitými názvy? Toto je rada od jednoho syraře ze středního Slovenska. Nevěřil jsem, dokud jsem nevyzkoušel.

Nic víc, kromě sýru, nepotřebuješ. Jenom jednu cihličku eidamu zabalenou v ochranné atmosféře, kterou koupíš v každém obchodě. Nerozbalíš, jenom jí necháš odstát 3 měsíce na suchém a tmavém místě u pokojové teploty. A máš hotovo!

A proč to funguje? Všimni si takový menší detail na obalu – je to zrající sýr. Tak ho nech jenom dozrát. Ale musí zůstat v ochranné atmosféře, ve které je zabalený. Jinak se zkazí.

U zrání ti může trochu změnit tvar a je dost možné, že z něj nezůstane taková klasická cihla. Tak se toho nelekni.

Dobrou chuť.

PS: kdybych měl popsat jeho chuť, je taková intenzivní, sytá, s nádechem ořechů a jeho konzistence mírně hutnější, než když si ho dáš klasický, čerstvý… vzdáleně, ale opravdu velmi vzdáleně, svojí chutí připomíná parmezán 🙂

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

343 kcal, tuky 25 g, bílkoviny 26 g, sacharidy 1 g, vláknina 0 g

Úspěšně hubnout bez jojo efektu se dá jednoduše – stačí, když ze své stravy nebudeš nic vynechávat.“

Muž v kuchyni


Víc si o tom můžeš přečíst v následujícím článku:

VÍC INSPIRACE NA SVÁTEČNÍ RECEPTY NAJDEŠ NÍŽE: