CO BUDEME POTŘEBOVAT na halušky (4 porce):
Brambory – 6 velkých kusů (cca 1 kg)
Polohrubá mouka – 300 g
Vajíčko – 1 ks
Sůl
JAK NA TO:
Ukážu ti jednoduché těsto na halušky a zároveň ti prozradím malé tajemství, díky kterému budou tvé halušky vláčné, měkké a samy ti bodou klouzat dolů krkem.
Brambory nastrouhej najemno, promíchej s vajíčkem a začni postupně přidávat mouku a průběžně míchat. Dostaneš ideální hutné těsto, které bude přesně tak akorát.
Halušky buď odkrajuješ nožem rovnou do vroucí osolené vody nebo je tam přidáváš přes cedník na halušky.
A teď to tajemství, které mě naučila babička. Uvařené halušky vybíráš sítkem a neproplachuješ vodou! Jenom je necháš chvíli okapat a přeložíš do mísy. Má to výhodu, že budou vláčnější a nevýhodu, že se ti slepí až vystydnou. Ale to je jedno, protože ohřívané halušky stejně nejsou dobré.
Brynzové: brynzu smícháš s kysanou smetanou 1:1 a podáváš s opečenou slaninou
Furmanské: kysaná smetana, nastrouhaný uzený sýr a opečená klobása
Strapačky: halušky podáváš promíchané s kysaným zelím a opečenou slaninou
TIP na závěr: Jak poznáš, že máš halušky hotové? Když stáhneš teplotu, budou ti samy plavat na povrchu. A jak říkala babička: „Když ti halušky plavou v hrnci, budou ti plavat také v břichu.“ 🙂
NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:
638 kcal, tuky 27 g, bílkoviny 27 g, sacharidy 72 g, vláknina 3 g