CO BUDEME POTŘEBOVAT na halušky (4 porce):
Brambory – 6 velkých kusů (cca 1 kg)
Polohrubá mouka – 300 g
Vajíčko – 1 ks
Sůl
JAK NA TO:
Ukážu ti jednoduché těsto na halušky a zároveň ti prozradím malé tajemství, díky kterému budou tvé halušky vláčné, měkké a samy ti bodou klouzat dolů krkem.
Brambory nastrouhej najemno, promíchej s vajíčkem a začni postupně přidávat mouku a průběžně míchat. Dostaneš ideální hutné těsto, které bude přesně tak akorát.
Halušky buď odkrajuješ nožem rovnou do vroucí osolené vody nebo je tam přidáváš přes cedník na halušky. (pokračování níže)
„Úspěšně hubnout bez jojo efektu se dá jednoduše – stačí, když ze své stravy nebudeš nic vynechávat.“
Muž v kuchyni
Víc si o tom můžeš přečíst v následujícím článku:
pokračování:
A teď to tajemství, které mě naučila babička. Uvařené halušky vybíráš sítkem a neproplachuješ vodou! Jenom je necháš chvíli okapat a přeložíš do mísy. Má to výhodu, že budou vláčnější a nevýhodu, že se ti slepí až vystydnou. Ale to je jedno, protože ohřívané halušky stejně nejsou dobré.
Brynzové: brynzu smícháš s kysanou smetanou 1:1 a podáváš s opečenou slaninou
Furmanské: kysaná smetana, nastrouhaný uzený sýr a opečená klobása
Strapačky: halušky podáváš promíchané s kysaným zelím a opečenou slaninou
TIP na závěr: Jak poznáš, že máš halušky hotové? Když stáhneš teplotu, budou ti samy plavat na povrchu. A jak říkala babička: „Když ti halušky plavou v hrnci, budou ti plavat také v břichu.“ 🙂
NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:
638 kcal, tuky 27 g, bílkoviny 27 g, sacharidy 72 g, vláknina 3 g