Klasická pečená kachna

pečená, kachna, recept, večeře, sváteční, jak upéct kachnu

CO BUDEME POTŘEBOVAT (4-6 porcí):

Kachna – 1 celý kus

Červené zelí– 1 střední kus

Knedlík podle chuti

Cibule – 1 ks

Sůl, Kmín

Ocet – 1 PL

Cukr – 2 PL

JAK NA TO:

Pokud jsi někdy dostal radu nebo jsi četl recept na pečenou kachnu, určitě ti všichni zdůrazňovali, že je nutné ji péct zakrytou na 120° po dobu 4,5 hodiny a pak jí nechat ještě zapéct. Opravdu máš čas myslet na to, že za 6 hodin si chceš dát kachnu? Vyzkoušej jí takto. Maso se bude samo oddělovat od kosti, bude nádherně jemné a kůže bude křupavá.

Kachnu umyješ, oboustranně a také zevnitř osolíš a položíš na pekáč. Posypeš kmínem, zakryješ a pečeš 2 hodiny na 160°. Kachna pustí dostatek tuku, ale přece jenom dávám trochu oleje na začátek, aby se ze začátku nepřipekla. Následně sundáš pokličku, zvýšíš teplotu na 180° a pečeš dokud není krásně upečená a křupavá. Cca 15-30 min.

Pak si připrav hlubší pánev nebo hrnec s pokličkou. Nakrájenou cibuli trochu orestuješ na oleji. Přidáš nakrájené zelí, 2 PL cukru, 1 PL octu, trochu kmínu, promícháš a na mírné teplotě dusíš 1 hodinu. Průběžně mícháš.

Zapíjej červeným vínem nebo pivem. To už nechám na tobě.

Dobrou chuť.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

561 kcal, tuky 33 g, bílkoviny 37 g, sacharidy 29 g, vláknina 4 g


TIP: místo kmínu na povrchu můžeš použít majoránku – za hrst nasypeš do kachny, ne na ní, a vložíš do ní také jednu cibuli 🙂

PS: u nás je pečená kachna tak trochu sváteční recept 😉 a nebál bych se jí zařadit také mezi cheat days 😉