Tradiční slovenská Kapustnica

kapustnica, zelňačka, recept, tradiční, slovenská, správně připravit

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Vepřová plec

Uzená vepřová krkovice (případně také plec)

Klobása (ideálně také uzená)

Sušené houby

Kysané zelí

Cibule

Sůl, Pepř, Sladká paprika

Chilli a Zakysaná smetana (až na závěr v talíři)

JAK NA TO:

Hned na úvod musím zdůraznit, že si velice často v České republice lidé zaměňují slovenskou Kapustnici za Zelňačku. Může to k tomu svádět, ale jsou to dvě zcela odlišné polévky. Kdybych to měl přirovnat, je to jako udělat vepřo-knedlo-zelo z kuřecích prsou. Maso jak maso, může si někdo říct, ale myslím, že ten rozdíl je patrný. A zachovejme, prosím, dekórum a říkejme jí Kapustnice. Tedy vlastně Kapustnica.

Nejdůležitějším pravidlem je, že se na Kapustnici nešetří. Ani na mase, ani na zelí, ani na ničem.

To, kolik dáš masa, klobásy, hub a zelí, nechám na tom, kolik Kapustnice budeš vařit. Na Slovensku ji připravujeme vždy hodně. Většinou tolik, že se jí od Vánoc až do Silvestra a pokud je potřeba, uvaří se znovu. 🙂

Já, když připravuji 2 plné 5l hrnce, použiji 700 g vepřové plece, 500 g uzené krkovice a 2 klobásy. A pokud nemám domácí zelí, tak 4 balení z obchodu a hub doslova „přiměřeně“.

Nakrájíš a orestuješ cibuli. Přidáš nakrájenou plec, osolíš, opepříš, přidáš sladkou papriku, promícháš a na mírné teplotě dusíš, dokud ti maso nepustí šťávu. Následně přidáš zbytek surovin, tzn. nakrájenou uzenou krkovici, nakrájenou klobásu, houby, které sis předtím namočil ve vodě (přidáš i tu vodu), zelí i se šťávou. Ještě doliješ vodou tak, aby nebyla moc řídká, ale ani hustá, zakryješ a na mírné teplotě vaříš hodinu až hodinu a půl.

Na talíři servíruješ se zakysanou smetanou a chilli.

Dobrou chuť.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

408 kcal, tuky 40 g, bílkoviny 10 g, sacharidy 7 g, vláknina 9 g


TIP: houby trochu nasekej předtím, než je namočíš. Nebudou ti pak v polévce plavat zbytečně veliké kusy 🙂

PS: nutriční hodnoty jsou bez chleba 😉 někdo jí zajídá chlebem, někdo ne..