Poctivý kotlíkový guláš

kotlíkový guláš

CO BUDEME POTŘEBOVAT (10-12 l):

Hovězí maso – 1,5 kg

Vepřové maso – 1,5 kg

Cibule – 1,5 kg

Paprika – 1,5 kg

Rajčata – 1,5 kg

Brambory – 3 kg

Sůl, Pepř, Sladká paprika, Kmín, Majoránka, Chilli

Víno červené, suché, 0,75l

Pivo, 0,5l

Hořčice plnotučná

Vepřové sádlo

JAK NA TO:

Dlouho jsem váhal, zda sem tento recept dát. A to z jednoho jediného důvodu. Mám totiž pocit, že v každé domácnosti se najde jeden gulášmistr, který ho připravuje po svém a dělá ho dobře. Přijde mi, že je to disciplína, kterou člověk nemůže až tak zvorat. Pokud se dělá poctivě. Podle mne se guláš dá zmrvit jenom dvěma způsoby. Jedním je, že ho přesolíš a druhým, že ho připálíš. A i to přesolení se dá často ještě zachránit. 🙂

Pojď se podívat jak ho dělám já. Pro mne je to zároveň i menší společenská událost, kdy se potká rodina nebo přátelé a společně si připravují a krájí přísady, debatují a vyměňují si zážitky.

Nejdůležitější ze všeho jsou čerstvé suroviny. Nepoužívám žádné zázračné pasty, protlaky a ani předvařené lečo.

Vždy začínám tím, že si rozpálím sádlo. Ne olej. Obyčejné vepřové sádlo. Opeču v něm cibuli.

Když je krásně upečená a sklovitá (cca 30min.), přidám nakrájené hovězí maso a za průběžného míchání vařím ve směsi sádla a cibule. Když maso pustí šťávu a zatáhne se, začínám s ochucováním. Sůl, pepř, sladká paprika, kmín. Podliju červeným vínem, pivem a přidám přiměřeně hořčice. Celé to promíchám a začínám s dušením. Přikryju, průběžně míchám, střežím oheň, aby nebyl příliš silný, ale ani slabý. Ať se hezky všechny chutě spojí. (cca 30min.)

Současně, jak se maso dusí, nakrájím papriky a rajčata. Krájím na co nejmenší kousky. A ano i se slupkou. Někdo rajčata oloupe, ale přijde mi to zbytečná nadpráce. Přidám do gulášu, podlévám vodou. Než podliju vodou, oheň rozpálím, protože guláš se přidáním vody schladí, tak aby se to vařilo hezky a souvisle. (pokračování níže)

Úspěšně hubnout bez jojo efektu se dá jednoduše – stačí, když ze své stravy nebudeš nic vynechávat.“

Muž v kuchyni


Víc si o tom můžeš přečíst v následujícím článku:

pokračování receptu:

Přibližně po hodině a půl vaření přidávám nakrájené vepřové maso, opět vodu, opět dochucuji. Majoránku stále ještě ne. Ta přijde až na konci.

Průběžně míchám a vařím další hodinu a půl. Pokud dobře počítám, jsem na cca 4 hodinách celkového vaření. V tomto momentě je hovězí maso krásně měkké, vepřové také a je čas na brambory, které jsem si mezitím oloupal a také nakrájel.

Naposled podliju vodou, ještě jednou dochutím solí a kořeninami a vařím, dokud brambory nezměknou. Hustota guláše by měla by tak akorát, abys nemusel zahušťovat. A pokud bys ho připravil opravdu řídký, nastrouhej pár brambor, co nejjemněji, přidej do guláše a povař ještě chvíli.

Svůj guláš připravuji přibližně 4,5 – 5 hodin.

Na závěr přidám majoránku a chilli až do talíře. Dokud jsem neměl děti, připravoval jsem ho rovnou pálivý. Legenda praví, že správný guláš by měl pálit. Moje děti na tuto legendu zatím nevěří. 🙂

Dobrou chuť.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

358 kcal, tuky 17 g, bílkoviny 22 g, sacharidy 27 g, vláknina 3 g

DALŠÍ INSPIRACI NA TVŮJ CHEAT-DAY NAJDEŠ NÍŽE: