Citronové lívance s jogurtem a jahodami

Citronové lívance s jogurtem a jahodami

CO BUDEME POTŘEBOVAT (4 porce):

Polohrubá mouka – 2 hrnečky

Cukr krystal – 1/2 hrnečku

Mléko – 2 hrnečky

Vajíčka – 2 ks

Sůl – špetka

Citronová kůra

Droždí – 1/2 ks

Slunečnicový/Řepkový olej

Na namáčení:

Jahody – za hrst

Bílý jogurt řeckého typu – 200 g

JAK NA TO:

Jednoduché, nadýchané a svěží lívance. Tento recept je můj nejoblíbenější, protože nemusíš nic vážit, stačí ti jediný hrnek.

Mouku, cukr, mléko a vajíčka spolu poctivě smícháš tak, abys dostal jemné těsto. Přidáš špetku soli, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, nadrvíš půlku kostky droždí a celé opět důkladně promícháš. Necháš odstát v pokojové teplotě 30 min.

Opékáš na rozpálené pánvi s kapkou oleje (moje kapka oleje je spíš čajová lžička 😀 ) S teplotou opatrně, aby se ti nespálili. Jakmile mám rozžhavenou pánev, stáhnu teplotu na mírně nízkou a konstantně udržuji. Uvidíš sám, to vychytáš časem. Nezapomeň opéct z obou stran. Lívance ti budou krásně držet. Jeden lívanec = jedna hlubší naběračka.

Podáváš s čím chceš, ale v letních měsících jsou nejlepší s jogurtem, ve kterém sis předtím rozmixoval jahody. Lívance pak do něj namáčíš.

Dobrou chuť.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

265 kcal, tuky 5 g, bílkoviny 8 g, sacharidy 46 g, vláknina 2 g


TIP: vyzkoušej i jiné recepty ke snídani 😉 případně další bezmasé pokrmy 🙂 a rozhodně nezapomeň na tento tip na celý den 😉 

PS: jsou opravdu fantastické 🙂 dostal jsem i certifikát „Moje tchýně approved!“ 😀 a o druhou polovinu droždí se neboj, připravíš si je určitě znova 😉