CO BUDEME POTŘEBOVAT (4 porce):
Čočka, sušená – 250 g
Červená řepa, předvařená – 500 g
Rukola – 50 g
Slanina (oravská/anglická) – 100 g
Česnek – 3 stroužky
Chléb na toasty
Olivový olej (na chléb)
Mungo klíčky – volitelná možnost
Sůl
JAK NA TO:
Ideální večeře. Jednoduchá a rychlá příprava, zároveň velice zdravý a chutný recept. Pokud sleduješ můj Instagram nebo Facebook, mohl jsi vidět i přípravu. Každou neděli přidávám nový recept.
Čočku uvaříš v slané vodě. Někdo ji namáčí 2 hodiny před, ale nijak se mi to neosvědčilo. Je dobrá a měkká i bez namáčení.
Slaninu a česnek nakrájíš na hrubší plátky. Česnek totiž spolu se slaninou opečeš, ale nakonec ho vyhodíš. Slaninu samozřejmě ponecháš. Ale nechceš mít kousky česneku v salátu. Navíc mi přijde úplně zbytečné ho opékat na oleji, když slanina pustí dostatek tuku.
Už budeš mít pomalu čočku uvařenou. Ještě si nakrájíš červenou řepu, vodu z čočky sliješ a nakonec vše spolu smícháš. Až ti to celé trochu vystydne, přidej rukolu. Podáváš s opečeným chlebem a čestvými mungo klíčky (vařením zbytečně ztrácí výživovou hodnotu).
Dobrou chuť.
NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:
527 kcal, tuky 11 g, bílkoviny 24 g, sacharidy 81 g, vláknina 12 g