Bramborová na kyselo

Bramborová na kyselo

CO BUDEME POTŘEBOVAT (6-8 porcí):

Brambory – 8 ks

Voda – 1l

Smetana 33% – 200 ml

Klobása – 1 ks, nebo Špekáčky – 2 ks

Sůl, Pepř, Bobkový list, Ocet

JAK NA TO:

Takto jí mají rádi moje děti. Jednoduše s „masíčkem mňam, mňam“. A ja jí miluji také, protože je jednoduchá. Popravdě vznikla ale tak, že jsem si nepamatoval ten klasický recept, tak jsem si jí trošku zjednodušil. A navíc v tom původním byla také mouka. A jelikož je to bramborová polévka, na Slovensku do ní nepřidáváme další zeleninu, houby a podobně. Prostě bramborová a to doslova.

Očistíš, nakrájíš a ve vodě uvaříš 6 brambor. Osolíš, opepříš, přidáš 3 lístky bobkového listu a vaříš, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím očistíš a nastrouháš poslední 2 brambory. Přidáš do vody a za občasného míchání povaříš.

Na závěr přidáš smetanu, necháš projít varem a pak už jenom dochutíš octem podle své chuti. Přidávám 1 polévkovou lžíci octu, nechám projít varem a po chvilce ochutnám. Pokud se mi zdá málo „kyselá“, přidávám další ocet, ale už jenom po čajových lžičkách. Bývá to zrádné, tak opatrně.

Než se ti uvaří brambory, nakrájíš si klobásu nebo špekáčky, opečeš a přidáš do polévky. Já je opékám bez oleje, protože vždy pustí hodně sádla, které krásně dochutí polévku.

Dobrou chuť.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

335 kcal, tuky 11 g, bílkoviny 16 g, sacharidy 45 g, vláknina 2 g


TIP: brambory strouháš na tom nejjemnějším strouhadle. Ne na tom, kde strouháš dětem mrkev nebo jablko. Nemáš mít takové ty „vlásky“ z těch brambor 😉

PS: nezapomeň ochutnat i ostatní polévky, nebo recepty na dny, kdy se nikdo nedívá 😉