Klasický hovězí nebo kuřecí vývar

hovězí, kuřecí, vývar, recept

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Maso a kosti na vývar, případně i droby, pokud je máš rád

Zelenina – Mrkev, Celer, Petržel, Kedlubna, Cibule/Pórek, pár stroužků česneku

Voda

Sůl, Pepř celý, Petrželová nať

JAK NA TO:

Každý to dobře zná. Neděle, doma se rozléhá vůně oběda, který máma nebo babička připravuje. Nevím, jak u tebe, ale já mám neděli spojenou s vývarem. U nás se vařil opravu každý víkend.

Základem je méně vody, hodně zeleniny a vařit pomalu.

Dáš vařit vodu a pomalu do ní přidáváš očištěnou zeleninu, osolíš, přidáš pár kuliček pepře. Až když se začne voda vařit, přidáš maso a kosti a teplotu stáhneš tak, aby se ti nevařila prudce, ale opravdu jenom velice mírně. Osobně vařím 1,5-2 hodiny.

Pokud se ti začne z masa tvořit silná pěna, odeber lžící. Zeleninu krájet nemusíš, nakrájíš si jí až uvařenou v talíři.

Maso by mělo být jemné, že se ti bude samo rozpadat.

Dobrou chuť.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

96 kcal, tuky 2 g, bílkoviny 3 g, sacharidy 17 g, vláknina 1 g


TIP: když dáš maso do studené vody, vývar bude trochu kalný. Chuťově nebude špatný, jen na pohled nebude až tak hezký 🙂 no a z vývaru se dá jednoduše připravit i tradiční česneková polévka nebo ho můžeš použít na různé omáčky, např. do těstovin 😉

PS: koukni recepty i na jiné polévky 😉