Lehká fazolová polévka

fazolová, polévka, recept, večeře, oběd, jednoduchá, rychlý, lehká, zdravá, chutná

CO BUDEME POTŘEBOVAT (10-12 porcí):

Sušené fazole – 250 g

Mrkev – 4 větší kusy

Brambory – 6 větších kusů

Cibule – 1 větší kus

Česnek – 2 stroužky

Uzená vepřová plec – 500 g

Voda – 2l

Sůl, Pepř, Řepkový olej

JAK NA TO:

Vedle klasických fazolových polévek s klobásami a uzeninami můžeš najít i takovou, která je opravdu lehká, nezahuštěná moukou, jednoduchá na přípravu a ještě i zasytí. A ano, uzená vepřová plec musí být. Polévce dodá lahodnou chuť.

Fazole sis namočil na 12 hodin do vody.

Najemno nakrájenou cibuli a česnek opeč na řepkovém oleji. Opatrně, ať ti česnek nezhořkne. Postupně přidáš nakrájenou mrkev, nakrájenou plec a fazole (bez vody, ve které se močily). Podliješ 2l vody, osolíš, opepříš a vaříš 30 min. na nízké teplotě. Po půlhodině přidáš 4 nakrájené brambory (2 si odložíš na zahuštění.) Vaříš dalších 30 min. Občas promícháš.

Přibližně 5 minut před koncem přidáš poslední dva, najemno, ale opravdu najemno nastrouhané brambory. Promícháš a dovaříš.

Nuž a nechám na tobě, jestli si k tomu dáš i chléb nebo ne. Pokud budeš mít pocit, že tě nezasytila, tak tomu můžeš dát čas nebo si přidej. 😉

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

175 kcal, tuky 3 g, bílkoviny 18 g, sacharidy 20 g, vláknina 8 g


TIP: zkus opravdu nepoužít fazole z konzervy 🙂 a tady jsem ti připravil recepty ke snídani a obědu 😉

PS: mrkev i brambory by měly být větší, abys polévku neměl moc řídkou. Pokud bys přece jenom měl jenom menší kusy, tak použi méně vody. 😉