Poctivá česneková v bochánku

česneková, polévka, recept, bez mouky, v bochánku

CO BUDEME POTŘEBOVAT (4-6 porcí):

Brambory – 10 ks/litr vody

Voda – 1l

Smetana 33% – 250 ml

Česnek –cca 4 stroužky (je to velice individuální. Klidně si dej i 6, když budeš chtít)

Sůl, Kmín, Majoránka

Máslo

Chléb na krutony – použij vydlabanou část z bochánku, případně starší chléb

Eidam/Gouda 45% na nastrouhání

Bochánek – volitelné, dá se sníst i z talíře

+ nastrouhaný brambor na případné zahuštění

JAK NA TO:

Kdo by neměl rád česnekovou polévku? Jenomže lidová kreativita už dnes nabrala nevídané rozměry a lidi si začali tento recept zbytečně komplikovat. Přitom je tak jednoduchý a nepotřebuješ ani mouku. Takže si pojďme ukázat, jak si připravit poctivou česnekovou polévku bez mouky a bujónu.

Brambory dáš vařit. 10ks/litr vody. Osolíš, přidáš kmín. Když jsou brambory uvařené, v té samé vodě je rozmixuješ, přidáš smetanu, promícháš a necháš projít varem. Pokud by byla příliš řídká, ještě přidej nastrouhaný brambor a chvíli povař.

Odstav bokem, přidej protlačený česnek, majoránku a promíchej. Počkej cca 10 min. ať se ti polévka krásně provoní a můžeš začít podávat.

Pokud budeš podávat v bochánku, tak vršek odřež a vnitřek vydlab.

Pokud si chceš připravit ještě krutony, využij tento čas a opeč si je na másle a ještě si k polévce nastrouhej sýr.

Dobrou chuť. 🙂

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci (bez bochánku):

247 kcal, tuky 12 g, bílkoviny 7 g, sacharidy 27 g, vláknina 1 g


TIP: pokud ti zůstal např. vývar z oběda, klidně brambory uvař přímo v něm 😉 a nezapomeň se kouknout i na jiné polévky 🙂

PS: pokud bys měl část bochánku, kterou nezvládneš sníst, vyhodit, tak si ji opravdu radši připrav do talíře a prosím neplýtvej jídlem 🙂 zároveň jsem ti připravil také tip na snídani a oběd 😉