Dýňová polévka

dýňová polévka, hokkaido, recept, večeře, podzim, fitrecept, fitness recept, jednoduchý, rychlý, zdravý

CO BUDEME POTŘEBOVAT (6-8 porcí):

Dýně Hokkaido – 1 středně velký kus

Brambory – 4 středně velké kusy

Voda – 1l

Smetana 33% – 200 ml

Dýňová semínka – za hrst

Sůl, Muškátový ořech

Olivový nebo Dýňový (pokud doma máš) olej

JAK NA TO:

Když se blíží podzim, ale i když se neblíží, můžeš si připravit tuto skvělou dobrotu, kterou každý připravuje nějak jinak. Někdy až zbytečně složitě. Je to jednoduchá dýňová polévka a dá se připravit bez zbytečných přísad a složitostí.

Dýni umyješ, vydlabeš a nakrájíš. Brambory oloupeš, nakrájíš a spolu s dýní dáš vařit do litru osolené vody.

Až ti brambory a dýně změknou, tak je rozmixuješ. Vodu nesléváš.

Přidáš smetanu a za průběžného míchání přivedeš k varu a pak odstavíš.

Dýňová semínka si na pánvi bez oleje opečeš.

Na talíři pokapeš olivovým nebo dýňovým olejem, přidáš opečené semínka a máš hotovo.

PS: na úplný závěr, pokud chceš, ale nemusíš, přidej trochu Muškátového ořechu… mně to s ním víc chutná, ale rozhodnutí nechám na tobě.. 😉

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci:

108 kcal, tuky 1 g, bílkoviny 4 g, sacharidy 20 g, vláknina 4 g


TIP: na internetech jsem tuto polévku viděl už i s křenem, kari, bujonem… prostě lidi mají velikou tendenci si jednoduché věci komplikovat.. 🙂 ale ty si život nekomplikuj, dej si tento jednoduchý a lahodný recept, který je ideální na večeři, klidně i pozdní večeři, jelikož jedna porce obsahuje málo kalorii.. 

PS: a ano. Dýni neloupeš a ano, když vystydne, tak ti zhoustne, ale ředit nemusíš, stačí když ji opět ohřeješ.. 🙂 a tady se podívej, jak by mohl vypadat celý tvůj den 😉

PS 2: mám pro tebe z dýně také zajímavý recept na perkelt, tak trochu jinak, případně pečenou dýni s kozím sýrem.. tak směle do toho, určitě vyzkoušej 😉